4 нояб. 2014 г.

АПТЕЧНЕ ПИТАННЯ: ДІЄТИЧНА ДОБАВКА ЧИ АЛКОГОЛЬНИЙ НАПІЙ


Як відомо, з 01 листопада 2014 року набирає чинності Закон України від 27 березня 2014 року № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України» (далі – Закон № 1621).

Перш за все, слід відзначити, що Законом № 1621 вносяться зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» в частині розширення змісту поняття «алкогольні напої». Відповідно до цього законодавчого акту алкогольними напоями вважаються продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90[1] згідно з УКТ ЗЕД.
Таким чином, Закон № 1621, серед іншого:
1)    відносить до алкогольних напоїв напої, які сьогодні класифікуються як продукти дієтичного харчування і містять етиловий спирт 8,5 % та більше;
2)    встановлює для таких напоїв ставку акцизного податку на рівні горілки – 70,53 грн. за 1 л 100 % спирту, із маркуванням таких напоїв марками акцизного податку.
Іншими словами, для віднесення до «алкогольної» групи продукт має одночасно відповідати двом ознакам:
1)      містити спирт відповідного відсотку (≥ 8,5 %);
2)      належати до зазначених товарних позицій УКТ ЗЕД (2103 90 30 00, 2106 90).
Одночасно необхідно мати на увазі, що такі товари відповідно до п. 19 Закону № 1621 будуть належати до підакцизних товарів. Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до абз. 8 п. 5 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 № 1251 маркування в Україні підлягають лише алкогольні напої з вмістом спирту понад 8,5 відсотка об'ємних одиниць
Таким чином, суб'єктам господарювання, які мають на меті здійснювати роздрібну торгівлю вищевказаними товарами необхідно мати такі документи:
1)      ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, зареєстровану в органі державної податкової служби України;
2)      документи, в яких зазначені реєстраційні номери сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності алкогольних напоїв;
3)      копію ліцензії на виробництво або документа, що підтверджує право імпорту чи оптової торгівлі алкогольними напоями від осіб, в яких приймається товар для реалізації;
4)      довідка податкової служби про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться у місці торгівлі.
У той же час, слід відзначити, що аптечні заклади повинні прибрати обумовлені вище товари, оскіль вони не входять до Переліку дозволених до торгівлі аптечними закладами.
Необхідність цих документів обумовлена насамперед, Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 30.07.1996 № 854.
Звертаємо також увагу, що згідно з Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» у разі здійснення суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями без наявності ліцензій можуть бити застосовані фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірі 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень. У свою чергу, органами контролю відповідно до п. 2 є , зокрема, Державна інспекція з питань захисту прав споживачів, Міністерство доходів і зборів, Міністерство охорони здоров'я.

[1] 1) код 2103 90 30 00 УКТ ЗЕД – настоянки гiркi ароматичнi з вмiстом 44,2 - 49,2 об.% спирту та 1,5- 6 мас.% тирличу (генцiану), прянощiв i рiзних iнгредiєнтiв з вмiстом 4-10 % цукру, у посудинах мiсткiстю не бiльш як 0,5 л;
2) код 2106 90 УКТ ЗЕД – інші товари, включаючи складенi спиртнi продукти, крiм продуктiв, виготовлених на основі ароматичних речовин, що використовуються у виробництвi напоїв.

Заміховська Зоя, молодший юрист ЮК «Правовий Альянс»
Янєв Олександр, юрист ЮК «Правовий Альянс»