22 дек. 2011 г.

МЕДИЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ ТА ПЕРІОДИЧНІ МЕДИЧНІ ОГЛЯДИ ПРАЦІВНИКІВ (ОСОБИСТІ МЕДИЧНІ КАРТКИ)



Медичний огляд – огляд, який проводять медичні працівники лікувально-профілактичних закладів у визначених законом випадках з метою встановлення придатності деяких категорій працівників до роботи і запобігання професійним захворюванням.

Відповідно до п. 3.5. Наказу Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров'я України від 21.09.2010 № 340 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами» працівники аптек (їх структурних підрозділів), аптечних баз (складів), підприємств-виробників лікарських засобів при прийманні на роботу проходять медичне обстеження, а надалі – періодичний медичний огляд згідно з законодавством.
Така сама вимога передбачена і п. 4.3. Наказу МОЗ від 15.05.2006 № 275 «Про затвердження Інструкції із санітарно-протиепідемічного режиму аптечних закладів» працівники аптечних закладів, влаштовуючись на роботу, проходять медичне обстеження, а надалі періодичний медичний огляд. Результати обстеження заносяться в особову медичну книжку, що дає право на допуск до роботи.
На виконання статті 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 № 559 затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам та Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок.
Відповідно до Переліку професій (Постанова № 559) працівники аптек та їх структурних підрозділів підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам.
Наказом МОЗ України від 23.07.2002 № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» затверджений перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, в якому працівників аптечних закладів немає.


Перелік необхідних лікарів-спеціалістів та періодичність обстежень
та клінічні, лабораторні та інші дослідження та періодичність їх проведення
Терапевт

При проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік 
Дермато-венеролог 

При проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік 
Стоматолог

При проведенні попереднього медогляду
Отоларинголог

При проведенні попереднього медогляду
Флюорографія
При проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік 
Дослідження крові на сифіліс, мазки на гонорею 

При проведенні попереднього медогляду
Дослідження на носійство кишкових інфекцій 

При проведенні попереднього медогляду
Серологічне дослідження на черевний тиф 

При проведенні попереднього медогляду
Дослідження на гельмінтози 

При проведенні попереднього медогляду
Мазок з горла та носа на наявність патогенного стафілококу 

При проведенні попереднього медогляду


Обов'язковий профілактичний огляд на виявлення туберкульозу осіб проводиться у закладах охорони здоров'я за місцем їх проживання (перебування) та роботи. (Порядок проведення обов'язкового профілактичного огляду певних категорій населення на виявлення туберкульозу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2006 р. N 143)


ВИМОГИ ДО ОСОБОВИХ МЕДИЧНИХ КНИЖОК
Особова медична книжка повинна бути оформлена в порядку, встановленому Інструкцією (Наказ Міністерства охорони здоров'я, від 11.03.1998, № 66 «Про затвердження форми первинного обліку N 1-ОМК та Інструкції щодо порядку її ведення»), з обов'язковим записом результатів і висновків попереднього чи чергового медичного обстеження, що відповідають необхідним термінам.
Особова медична книжка є документом суворої звітності і потребує:
- виготовлення з друкарською нумерацією відповідно до Правил виготовлення бланків, цінних паперів і документів суворого обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 25 листопада 1993 року N 98, Служби безпеки України від 15 листопада 1993 року N 118, Міністерства внутрішніх справ України від 24 листопада 1993 року N 740 та зареєстрованих Міністерством юстиції України 14 січня 1994 року N 8/217;
- обліку її одержання, зберігання та використання як бланків суворої звітності;
- списання використаної особової медичної книжки, яке здійснюється за актом.
Видає Особову медичну книжку підприємство, яке бере особу на роботу, на працюючих така книжка заводиться з моменту її запровадження.
Реєстрація виданих бланків Особових медичних книжок здійснюється в журналі реєстрації, де зазначається номер та серія Особової медичної книжки, дата видачі, прізвище, ім'я, по батькові особи, що отримала Особову медичну книжку.
У разі втрати або псування Особової медичної книжки підприємством, де працює дана особа, видається новий бланк Особової медичної книжки. Про втрачену Особову медичну книжку повідомляється через засоби масової інформації.
Особова медична книжка зберігається в адміністрації підприємства і видається власникові для проходження чергового медичного обстеження, після чого повертається.
Роботодавець забезпечує ведення журналу реєстрації особистих медичних книжок, де зазначаються номер, серія, дата видачі книжки, прізвище, ім'я та по батькові її власника.
У випадку, коли особа працює за межами основного підприємства (філіал, віддалені пункти, об'єкти дрібно-роздрібної торгівлі тощо), Особова медична книжка зберігається у працівника.
У разі неправильного первинного заповнення Особової медичної книжки, а також псування бланків унаслідок недбалого зберігання вартість зіпсованих бланків підприємству не відшкодовується. За видачу нового бланка Особової медичної книжки, загубленої з вини працівника, підприємство стягує з нього плату в розмірі її вартості.
Особова медична книжка в разі звільнення працівника видається йому під розпис. Особова медична книжка, не затребувана працівником при звільненні, зберігається на підприємстві протягом двох років. Після цього її списують і знищують за актом.
Підприємство повинно завжди мати в наявності потрібну кількість бланків Особових медичних книжок.


САНІТАРНИЙ МІНІМУМ
Здача заліків з санітарного мінімуму не регламентована нормативними документами. Відповідно до вимог п.5.12 наказу МОЗ України від 15.05.2006р. № 275 "Про затвердження Інструкції із санітарно-протиепідемічного режиму аптечних закладів" персонал, який працює в асептичному блоці при виготовленні ліків, повинен не менше 1 разу на рік проходити інструктаж за вимогами, що встановлені до роботи в зазначених приміщеннях (http://www.ses.gov.ua/?cont=11&faq=601). Це питання, як вбачається з інформації, викладеної на сайті Держлікслужби, законодавчо не врегульовано, а на практиці вирішується на місцевому рівні по-різному.
Як зазначає, Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва у своєму листі від 04.04.2003 № 2015 "Щодо розгляду листа про проходження медичного огляду працівниками торговельних закладів" вимоги санепідемслужби щодо обов'язкового платного прослуховування працівниками лекцій про додержання санітарних правил, як складової медичного огляду, зазначаємо, що така вимога безпідставна, не передбачена нормативно-правовими актами. За результатами попереднього і періодичного медичних оглядів, згідно з чинним законодавством, у медичну книжку заносяться результати обстеження всіх встановлених комісією лікарів і лабораторні дані, які засвідчують стан здоров'я працівника.
Слід зазначити, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2002 р. N 1544 "Про затвердження переліку робіт і послуг у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, які виконуються і надаються за плату" (п. 9), заклади та установи санепідемслужби мають право на платній основі проводити гігієнічне навчання громадян, професійна чи інша діяльність яких пов'язана із небезпечними факторами, обслуговуванням населення, з метою запобігання виникнення захворювань, поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань (отруєнь), у тому числі харчових. Зазначені у переліку роботи і послуги виконуються і надаються установами і закладами державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ за договорами з юридичними та фізичними особами. Отже, це окрема послуга, що не пов'язана із проходженням медичних оглядів.


ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРОХОДЖЕННЯ МЕДИЧНОГО ОГЛЯДУ
Для проведення обов'язкового періодичного медичного огляду роботодавець складає за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем список працівників, які повинні пройти цей огляд. Копія списку передається до закладу або установи охорони здоров'я, де проводитиметься цей огляд. У разі проведення попереднього (до прийняття на роботу) обов'язкового медичного огляду роботодавець направляє закладу чи установі охорони здоров'я відповідного листа.
Наказом МОЗ України № 280 передбачаєтсья:
-          терміни проведення медичних оглядів до 10 робочих днів.
-          обов'язкові медичні огляди проводяться в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання або за місцем роботи. Для проведення обов'язкових медичних оглядів за погодженням з роботодавцем можуть організовуватися виїзні бригади спеціалістів.


МЕДИЧНІ ЩЕПЛЕННЯ
Проведення вакцинації (профілактичних щеплень) працівників проти інфекційних хвороб передбачено статтею 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24 лютого 1994 року № 4004-XII (далі – Закон № 4004) та статтею 12 Закону України від «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 року № 1645-III (далі – Закон № 1645).
Обов'язковими є профілактичні щеплення проти таких інфекційних хвороб, як дифтерія, туберкульоз, поліомієліт, кашлюк, правець та кір. Згідно зі статтею 27 Закону № 4004 та статтею 12 Закону № 1645 з метою запобігання поширенню інших інфекційних захворювань обов'язковим профілактичним щепленням підлягають окремі категорії працівників у зв'язку з особливостями виробництва або виконуваної роботи. Зокрема, Міністерством охорони здоров'я України визначено окремі групи населення та категорії працівників, які підлягають обов'язковим профілактичним щепленням. Для цього наказом Міністерства охорони здоров'я України від 16.09.2011, № 595 "Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів" (далі – Наказ № 595) затверджено Календар профілактичних щеплень, розроблений на виконання Закону № 4004 та Закону № 1645, визначено порядок проведення профілактичних щеплень і терміни їх виконання.
Слід зазначити, що відповідно до Календаря профілактичних щеплень робітники сфери послуг, торгівлі, а також особи, що перебувають у контакті з великою кількістю людей (як, наприклад, працівники аптечних закладів) відносяться до групи епідемічного ризику (висока можливість інфікування грипом), підлягають щепленню від грипу у випадках, передбачених розділом ІV Календаря профілактичних щеплень.

Підсумовуючи вищевикладене, звертаємо увагу на таке:
1)      Обов’язок проходження працівниками аптечних закладів медичних оглядів встановлений, але перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень чітко не визначений.
2)      Необхідність здачі заліків з санітарного мінімуму ані на законодавчому, ані на підзаконному рівні не врегульована.
3)      Особова медична книжка є документом суворої звітності, а відповідальність за її ведення та зберігання покладається на роботодавця.
4)      Обов'язковими є профілактичні щеплення проти таких інфекційних хвороб, як дифтерія, туберкульоз, поліомієліт, кашлюк, правець та кір. А за наявності епідпоказання відповідного санітарного лікаря можуть бути запровадженні й інші щеплення, відмова від яких є підставою для недопущення працівника до роботи.