6 нояб. 2009 г.

З ДАІшником на Ти


Як би колесо фортуни не посміхалося Вам, але іноді виникає ситуація, коли доводиться спілкуватися з інспекторами ДАІ. І на превеликий жаль, таке спілкування жодних радісних емоцій Вам не приносить. Більше того, може так статися, що доведеться ще розпрощатися зі своїми «кровними». Отже, щоб таких ситуацій було якомога менше, а від діалогу з «сержантами Петренками» Ви ще й задоволення отримували треба знати основні моменти в діяльності інспекторів ДАІ.



Як би колесо фортуни не посміхалося Вам, але іноді виникає ситуація, коли доводиться спілкуватися з інспекторами ДАІ. І на превеликий жаль, таке спілкування жодних радісних емоцій Вам не приносить. Більше того, може так статися, що доведеться ще розпрощатися зі своїми «кровними». Отже, щоб таких ситуацій було якомога менше, а від діалогу з «сержантами Петренками» Ви ще й задоволення отримували треба знати основні моменти в діяльності інспекторів ДАІ.

Розпочнемо, мабуть, із того, на яких підставах співробітники ДАІ мають право зупинити ваш транспортний засіб.
Цей перелік підстав передбачений Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 27 березня 2009 року N 111 «Про затвердження Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС» (далі – Інструкція) і до них відносяться:
1. Порушення ПДР водіями.
2. Характер руху транспортного засобу викликає підозру в спроможності водія керувати ним (різка та періодична зміна напрямку руху і (або) швидкісного режиму).
3. Відсутність номерних (го) знаків (а) на транспортному засобі або наявність номерних знаків, які не відповідають вимогам стандартів, закріплені у не встановленому для цього місці, закриті іншими предметами чи забруднені, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцять метрів, а також керування транспортним засобом за відсутності талона про проходження державного технічного огляду.
4. Наявність ознак, які свідчать про технічну несправність транспортного засобу.
5. Наявність даних, що свідчать про причетність транспортного засобу, водія, пасажирів або вантажу до скоєння ДТП, злочину чи адміністративного правопорушення.
6. Перебування транспортного засобу в розшуку, а також наявність даних про використання транспортного засобу з протиправною метою.
7. Необхідність опитування водія чи пасажирів про обставини скоєння ДТП, адміністративного правопорушення, злочину, свідками якого вони є або могли бути.
8. Необхідність залучення водія транспортного засобу для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або працівникам міліції або як свідка при оформленні адміністративних матеріалів.
9. Проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, а також документів на транспортний засіб і вантаж.
10. Виконання рішень уповноважених на те державних органів про обмеження чи заборону руху.
11. Якщо технічний стан транспортного засобу або спосіб закріплення вантажу на ньому створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.
12. Порушення визначеного порядку встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.
Треба зазначити, що цей перелік є вичерпним, і посилання на будь-яку іншу підставу окрім зазначених є протиправним.
І якщо все-таки працівник ДАІ прийняв рішення про зупинку Вашого транспортного засобу останній повинен врахувати всі його наслідки, а саме:
- причину зупинки,
- дорожні умови,
- інтенсивність руху,
- освітлення або видимість ділянки дороги,
- можливий досвід водія.
Тобто, «інспектор Петренко» повинен послатися на одну з вищенаведених підстав для зупинки оскільки безпідставна зупинка не дозволена!
Дуже великий перелік обов’язків міститься в Інструкції, але те, що працівник ДАІ повинен бути культурним і ввічливим у спілкуванні з громадянами, неухильно дотримуватися законності та не допускати її порушень іншими працівниками, треба знати кожному водієві.

Ø      ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ПІД ЧАС СПІЛКУВАННЯ…
Моральна налаштованість.
Не вживати слів на кшталт «командир», «начальник» тощо.
Гідно поводьтесь.
Залишайтеся в автомобілі. Вимагати вийти з нього у інспектора ДАІ немає права.
Попросить пред’явити службове посвідчення.
Поцікавтеся причиною зупинки (таке право надається відповідно до положень абз. 3 ч. 1 ст. 16 ЗУ «Про дорожній рух»).

Ø      ВАС ЗУПИНИЛИ…
Треба знати, що причинами для перевірки документів можуть бути наступні випадки:
А) Вас підозрюють у скоєнні правопорушення;
Б) здійснюється цільовий захід з перевірки документів.

Так, відповідно до п. 2 ст. 11 ЗУ «Про міліцію» дозволяється перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію.

Якщо Вас зупиняють за правопорушення…
1.      Зробить аналіз дорожньої обстановки (причини, умови правопорушення тощо).
2.      Проводьте фіксацію правопорушення (наприклад, за допомогою хоча б фотокамери у мобільному телефоні).
3.      Оцініть докази (запитайте інспектора про те, яким доказами скоєного Вами правопорушення він володіє).
4.      Правильно заповнюйте протокол про адміністративне правопорушення.
4.1.      Для складання протоколу не потрібно слідувати за інспектором до його автомобіля.
4.2.      Уважно ознайомтеся з протоколом.

Ø      ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ПРОТОКОЛ…
1. Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається у двох примірниках, один з яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності. Законодавством передбачені випадки, коли протокол може не оформлятися. Однак, слід пам’ятати, що у разі, якщо особа оспорює допущене порушення та стягнення, то інспектор зобов’язаний скласти протокол.
2. У протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.
Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.
У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.
При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються його права і обов'язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі.
3. Дуже важливим моментом є підписання протоколу. Зазвичай інспектори пропонують підписатися «у місцях, позначених галочками». Тут потрібно бути особливо уважним, оскільки серед таких місць є і таке, де ви ставите свій підпис і тим самим підтверджуєте те, що Вам було роз’яснено права, передбачені статтею 63 Конституції України, статтями 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).
Стаття 268 КУпАП: Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.
Стаття 63 Конституції України: Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.
Стаття 59 Конституції України: Кожен має право на правову допомогу.

!!! Якщо ці права не були Вам роз’яснені, то не треба і ставити свого підпису. Необхідно зазначити в цій графі, що «права не роз’яснювалися». Потім це може стати у пригоді під час оскарження дій інспектора у суді або прокуратурі.

Наступне місце для підпису – це графа з Вашими поясненнями. Тут треба викласти всі свої аргументи. І не треба лінуватися. Вказуйте на всі недоліки як по суті правопорушення, так і по суті змісту складеного протоколу (у разі якщо помітили невідповідність дійсним обставинам).

!!! Не залишайте пусті місця в протоколі.

Іноді, з метою залякування, інспектори просять проїхати з ними до відділення для того, щоб скласти протокол в порядку статті 259 КУпАП. Але така вимога є правомірною лишу у випадку, якщо у Вас відсутні документи, що посвідчують особу  і не має свідків, які могли б повідомити необхідні дані про нього.
Ніколи не забувайте про ч. 2 ст. 19 Конституції України.